Revenirea din vacanța de iarnă
5 moduri de a-i ajuta pe copii să reintre în ritmul școlii
Reînceperea școlii după vacanța de iarnă trezește în conștiința tuturor elevilor, mici și mari, nostalgia zilelor de sărbători. Programul se schimbă, sunt sarcini de îndeplinit, iar trezirea are loc la o oră matinală. Adesea, procesul de reacomodare la regimul școlar este un factor de stres, resimțit de cei mai mulți dintre copiii din clasele primare.
Ca părinți, ar trebui să avem în vedere ca trezirea de dimineață să fie cât mai puțin stresantă și să răspundem înțelegător cu un zâmbet la solicitarea „numai două minute de somn, mami“.
Totodată, ar trebui să avem grijă ca micuții să mănânce acasă micul dejun, acesta fiind una dintre mesele cele mai importante ale zilei. Pregătiți-le feluri preferate de mâncare și decorați-le frumos, copiii fiind atrași de designul farfuriei cu alimente.
În primele zile de școală, trezitul devreme și programul de la școală îi vor obosi pe copii. De aceea este recomandată o oră de somn sau odihnă după-amiaza, înainte de efectuarea temelor. Seara, e bine ca școlarii mici să meargă la culcare cel mai târziu la ora 21, iar cei mari la ora 22.
Copiii se obișnuiesc cu noile cerințe și intră în ritm după aproximativ una-două săptămâni, dar încă din vacanță putem începe pregătirea lor pentru școală. Iată cum!
#1 – Discuțiile despre școală
- Discuțiile de după școală sunt foarte importante: Ce le-a plăcut la școală? Ce i-a impresionat? Ce i-a enervat? Ce nu le-a plăcut? Important este ca aceste discuții să decurgă natural, părinții să nu insiste dacă copiii nu doresc să povestească.
#2 – Validarea emoțiilor copiilor
- Ascultarea cu calm și răbdare a eventualelor temeri ale copiilor și implicarea lor în găsirea soluțiilor este necesară atât pentru rezolvarea punctuală a problemei, cât și pentru dezvoltarea unor abilități sociale extrem de utile.
#3 – Produse moderne de învățare
- Oferirea de instrumente de studiu plăcute, moderne, în acord cu pasiunile, dorințele și nevoile noilor generații de elevi pasionați de mediul digital. Un astfel de exemplu este Școala Intuitext, site-ul educațional creat de specialiști în educație pentru copiii din clasele I, a II-a și III-a. Școala Intuitext are la bază conceptul de învățare prin joc și îi ajută pe copii ca, prin animații, experimente și jocuri logice, să înțeleagă și să exerseze în timp ce se joacă noțiunile predate la clasă de învățătoare.
#4 – Liniștea părinților
- Gestionarea de către părinți a propriilor stări de neliniște, a eventualelor frustrări, a stresului generat de începerea școlii fără împovărarea copiilor.
#5 – Un program clar și sigur
- Stabilirea și respectarea rutinei zilnice a copilului, care să-i ofere astfel celui mic un cadru sigur și confortabil.
Începutul școlii aduce bucuria reîntâlnirii cu colegii și cu doamna învățătoare. Pentru o acomodare rapidă, ar fi bine ca în primele zile, activitatea școlară să fie o continuare a activităților din vacanță.
În acest sens, vor fi încurajate activitățile în grupuri mici, comunicarea în cadrul grupului pe teme care suscită interesul copiilor, vor fi desfășurate jocuri de socializare, jocuri didactice prin intermediul cărora copiii își actualizează cunoștințele, jocuri de echipă sau în aer liber dacă vremea o permite.