Părinți mulțumiți, copii fericiți!

(6 sfaturi pentru o educație sănătoasă)

copii se joaca in aer liber camp

Când vine vorba de creșterea copiilor, una din trei mame va mărturisi excedată că și-a primit porția de sfaturi de parenting cu vârf și îndesat. În parc, la piață sau la coafor, tinerele mame sunt ținta preferată a „specialiștilor de ocazie“, ce nu ezită să livreze o listă lungă de „așa da“-uri și „așa nu“-uri, fără de care nici un copil nu poate crește armonios.

Din fericire, avem acces la studii și lucrări argumentate științific, pe baza cărora putem stabili direcțiile potrivite în cazul fiecăruia dintre noi. De exemplu, în cadrul unui proiect special realizat de organizația What Kids Can Do, sunt prezentate o serie de idei utile pentru dezvoltarea calităților sociale și educaționale ale copiilor.

# 1 – Dezvoltă abilitățile emoționale ale copilului

Succesul școlar și cel profesional depind de nivelul inteligenței emoționale al fiecăruia dintre noi. Un copil echilibrat, autonom, empatic, generos, capabil să gestioneze situațiile tensionate este un elev care își folosește în mod eficient capacitățile intelectuale în timpul anilor de studiu și un viitor adult cu o viață socială sănătoasă și o carieră de succes. În plus, gestionarea stresului și a contextelor delicate este unul dintre cele mai prețioase atuuri, iar ceea ce trebuie să-i învățăm pe copii este că majoritatea problemelor pot fi rezolvate. Astfel, cei mici nu vor dezvolta anxietăți exagerate nici dacă vor avea conflicte cu un coleg capricios, nici dacă vor primi note mici la școală și, în ambele situații, nu vor ezita să discute cu părinții despre frământările lor.

# 2 – Respectați copiii!

A fi părinte este o mare bucurie, dar și o provocare imensă. Pe termen scurt, ne putem limita la a avea copii cuminți, ascultători, care ne dau cât mai puține bătăi de cap, sfârșind prin a prețui obediența absolută mai mult decât orice. Din păcate acest model de parenting pune pe primul loc confortul de moment al părinților, în detrimentul unei dezvoltări emoționale corecte a copiilor. În  „Journal of Abnormal Psychology“ („Însemnări despre psihologia anormală a copilului“) , autorii au prezentat un fenomen îngrijorător: „supunerea compulsivă“ (frica de părinți îi obligă pe copii să execute subaltern toate cerințele acestora). Prin comparație, noile direcții în parenting propun un tip de relație bazat pe respect, empatie și iubire necondiționată, asigurându-se astfel o dezvoltare sănătoasă a copiilor din punct de vedere afectiv.

copii se joaca cu flori

# 3 – Bunele practici se cultivă din copilărie și cer răbdare

În timp ce pedepsele și recompensele au efecte imediate (copii supuși, „cuminți“, „ascultători“), noul tip de parenting propune o abordare cu beneficii, îndeosebi, pe termen lung. Astfel, în proiectul realizat de www.whatkidscando.org, se precizează faptul că „potențialul nostru nu este prestabilit la naștere, iar cercetătorii care au studiat creierul uman au ajuns la concluzia că oamenii pot dobândi diverse aptitudini printr-o practică susținută. Talentul înnăscut sau predispozițiile sunt doar punctul de pornire“. Așadar, părinții inteligenți au răbdarea necesară de a-și îndruma în mod repetat copiii, până când aceștia devin cu adevărat autonomi.

# 4 – Părinți echilibrați, copii fericiți

Uneori, părinții au tendința de a-și direcționa toate resursele înspre copii, ignorând aproape în totalitate propriile lor dorințe și nevoi. În aceste situații, adulții epuizați vor influența negativ educația copiilor, răpindu-le (dintr-o precauție exagerată) oportunități de experimentare, explorare sau de creștere. Pentru a evita eventualele dezechilibre, părinții trebuie să țină seama de câteva aspecte:

  • Să distingă între nevoile reale și mofturile de moment ale copilului;
  • Să nu preia responsabilități pe care copiii le pot îndeplini singuri (curat în cameră, îmbrăcat, încălțat, mâncat);
  • Să stabilească blând, dar ferm, limite ce reprezintă un cadru educațional foarte util copilului;
  • Să nu aloce toate resursele doar în relația cu copilui și să găsească timp și pentru ei înșiși.

# 5 – Învățați-i să gândească autonom

Copiii învățați să execute orbește directivele părinților dezvoltă o atitudine submisivă în raport cu figurile autoritare din viața lor și nici nu își formează o personalitate clară, ei fiind concentrați mereu să intuiască și să îndeplinească așteptările și dorințele celorlalți. Un studiu efectuat anul trecut a scos la iveală un adevăr (puțin) surprinzător: în contrast cu acești copii cuminți care nu ies din cuvântul părinților, copiii care contestă autoritatea parentală și „răspund“ părinților tind să devină adulți de succes. Explicația este aceea că, în doze echilibrate, rebeliunea este un semn pentru îndrăzneală, curaj, demnitate, inițiativă și gândire autonomă.

 

parenting

 

# 6 – Oferiți-le instrumente de învățare cât mai plăcute

Pentru unii dintre elevii de astăzi ideea de școală poate genera sentimente de aversiune destul de puternice, mai ales dacă experiența copilului nu a fost tocmai fericită din acest punct de vedere. Din fericire, cei mici își pot forma o atitudine pozitivă față de educație, dacă le sunt oferite instrumente de învățare plăcute, așa cum sunt, de exemplu, produsele educaționale online. www.ȘcoalaIntuitext.ro este o platformă online creată special pentru copiii din clasele I și a II-a, ce are la baza ideea de învățare prin joc. La www.scoalaintuitext.ro cei mici își antrenează gândirea și memoria prin jocuri logice, descoperă curiozități din lumea sportului, artei și științei, se bucură de animații și experimente inedite. Cu ajutorul acestui produs online de învățare copiii își formează o atitudine pozitivă în raport cu școala, acest aspect fiind, de fapt, cheia către un viitor de succes.

Buton Hai si tu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *